MBO/HBO/WO
Bekijk hier het aanbod voor MBO, HBO en WO studenten en docenten. Ben je zelf actief op een MBO, HBO of WO en zijn jullie bezig met een specifiek thema dat jullie in beeld willen laten zien? Neem dan contact met ons op.
Begrijpend kijken – Maak je eigen gemanipuleerde film
Kinderen leren al vanaf groep 3 om teksten te lezen en te begrijpen, maar over beeld leren ze niets. Alhoewel jongeren opgroeien in een beeldcultuur, is er in het onderwijs nauwelijks aandacht voor kritisch kijken naar film of video. Bij De frisse blik analyseren we met leerlingen tv-fragmenten, documentaires en reportages en daarbij proberen we te doorgronden wat een filmmaker bedoelt, of analyseren we wiens werkelijkheid het eigenlijk is waar we naar kijken bij Het Journaal.
► Het project
Vind jij het ook zo belangrijk dat jouw leerlingen begrijpend leren kijken naar non-fictie media? En wil je dat ze daarbij ook praktisch aan de slag gaan met het maken van een gemanipuleerde film? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over deze workshop.
- Volledige workshop waar geen voorbereiding voor nodig is
- Unieke combinatie tussen theorie en praktijk
- Blijvend resultaat: per tweetal een volledig afgewerkte film
✓ Vaardigheden
- Filmen, interviewen en monteren
- Begrijpend kijken:
- Bewustwording op het gebied van: totstandkoming van tv-fragmenten, beeldvorming, manipulatie en beeldtaal.
- Volledig inpasbaar binnen 21e eeuwse vaardigheden
- samenwerken
- ict-geletterdheid
- communiceren
- creativiteit
ⓘ Praktisch
Duur: Workshop van 3 uur
Prijs: € 595,- voor de hele klas. Meerdere klassen tegelijkertijd mogelijk.
Filmen met de iPad – Mini-documentaire
Op het MBO/HBO/WO zijn studenten vaak al gericht bezig met hun toekomst, maar wat willen ze eigenlijk echt worden? Of wat is hun grote talent? Tijdens de workshop ‘Filmen met de iPad’ brengen studenten zichzelf en hun klasgenoten in beeld aan de hand van een voorwerp over hun talent of toekomstdroom.
► Het project
- Workshop waar geen voorbereiding voor nodig is
- Zeer praktisch aan de slag met filmen, interviewen en monteren
- Blijvend resultaat: per tweetal een volledig afgewerkte film
ⓘ Vaardigheden
Duur: Workshop van 3 uur
Prijs: € 595,- voor de hele klas. Meerdere klassen tegelijkertijd mogelijk.
Pabo
We hebben de afgelopen jaren op diverse Pabo’s trainingen in mediawijsheid gegeven, meegedacht met de invulling van lessen en curricula ontwikkeld. Als je zelf docent of student op de Pabo bent kun je hieronder wat inspiratie opdoen; voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.
► Curriculum ‘Media en Beeldvorming’ Universitaire Pabo Amsterdam
Tijdens de ontwikkeling van haar curriculum vroeg de universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) ons om mee te denken. Ineke Schaveling, hun toenmalige opleidingsmanager: “Kinderen groeien op met de media als basisbron. Over die bron moet je dan wel onderwijs maken. Wij wilden met mediawijsheid aan de slag maar vonden daar geen goeie ingang voor. Via via kwamen we uit bij De frisse blik’
Voor de module ‘Taal & Diversiteit’ heeft De frisse blik lessen ontwikkeld die een praktische uitwerking vormen van het theoretisch kader. Het gaat o.a. om lessen ‘Kritisch kijken naar non-fictiefilm’ en ‘Media en beeldvorming’. Studenten krijgen zowel in het 1e als 2e jaar les van De frisse blik. De studenten leren tevens alle vaardigheden van het maken van een film. Dit passen ze toe in de filmopdrachten die ze vanuit de opleiding krijgen rond ‘Diversiteit en leren’ en ‘Diversiteit en communicatie’.
Schaveling: “Als ik het zo kort door de bocht mag stellen, zijn de meeste mensen niet mediawijs. De lessen van De frisse blik zijn echte eye-openers voor veel studenten. Hun blikveld verandert enorm. Ze gaan op een andere manier naar de media kijken.”
► Specialisatie ‘Mediawijsheid’ Post HBO
We verzorgen al een aantal jaren de invulling van de specialisatie ‘Mediawijsheid’ op diverse Post HBO’s. Tijdens deze specialisatie doorlopen we het project ‘Wat is waar?’ in vogelvlucht. Onze trainers tonen de docenten hoe wij zinvol gebruik maken van bestaande fragmenten van televisie om op interactieve wijze leerlingen kritisch te leren kijken. Vervolgens wordt aan den lijve ondervonden hoe je jouw kijker kan sturen en manipuleren. De docenten werken met iPads en krijgen na afloop de verdiepingsopdracht: Maak zelf een mediawijze filmles rond standpunten en beeldtaal.
► Module Mediawijsheid Pabo InHolland
Een mediawijze leerling begint uiteraard bij een mediawijze docent. De frisse blik heeft op de Pabo van InHolland Haarlem een vierdaagse lesmodule gegeven om toekomstige meesters en juffen kennis te laten maken met verschillende facetten van het begrip mediawijsheid. Aan de hand van een film die de studenten zelf maken, bereiden zij een les voor die zij in hun stageweek aan hun klas zullen presenteren. Hier koppelen zij een praktische opdracht aan, zodat de leerlingen zelf ook aan de slag kunnen met een foto-, film- of montageproject.
Op maat
De laatste jaren merken we dat er op MBO, HBO en WO niveau een groeiende vraag is naar lesprogramma’s op maat. Wij kunnen daarin voorzien, door het maken van een lessenserie op maat, het geven van teamtrainingen aan docenten of door het aanbieden van een korte workshops binnen een bepaald thema. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Interessante links
Interessante links wellicht? Veel plezier op deze site :)Categorieën
- Geen categorieën